fredag 3 juli 2009

Demonstration utanför migrationsverket!!!

På måndag den 6 juli kl 13.00 kommer vi att demonstrera utanför migrationsverket i Karlskrona. Anledningen är denna (text hämtad från supportgrupp på facebook samt artikel från Kristianstadsbladet):

Vi vill väcka frågan!

David och Fabier är döva och kom från Elfenbenskusten till Sverige för tre år sedan. I sitt hemland har de blivit utsatta för svåra våldsövergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. De saknade språk och de har aldrig fått någon utbildning. När rebellkriget bröt ut år 2002 blev de tillfångatagna av rebeller men lyckades fly under dramatiska former.

Under ett års tid höll de sig gömda i en katolsk kyrka. Efterhand fick de hjälp av kyrkan att fly. En biståndsarbetare tog med sig David och Fabier till Sverige – ett land som var helt okänt för dem. Eftersom de saknade språk och knappt kunde förmedla sig till andra, förstod de inte vad som krävdes av dem när de kom till Sverige och kunde därför inte berätta varför de sökte asyl. Nu har de båda vännerna lärt sig svenskt teckenspråk och svenska.
De känner att de för första gången i sitt liv har ett värde, de kan lita på människor och vågar berätta vad de varit med om.

Migrationsverket menar på att det nu är för sent för David och Fabier att berätta sinhistoria och de skall utvisas från Sverige. Migrationsverket menar också på att omde hade berättat sin historia tidigare hade de fått stanna i Sverige, eftersom de i sak har tillräckliga skäl för att få stanna. Vilken dag som helst kan de tvingas att lämna Sverige och riskerar att återigen leva i förnedring och isolering.

Vi vill ta upp frågor som:
• Vilket mottagande får döva invandrare som söker asyl i Sverige?
• Vilka mänskliga rättigheter finns att tillgå?
• Vad har migrationsverket för kunskap om dövhet och dess innebörd?
• Ska inte alla få samma chans att berätta sin anledning till att man söker asyl ?
• Har döva som söker asyl inte samma rättigheter som hörande?

Vårt mål är att beslutet skall skjutas upp så att våra vänner får möjligheten att kunna berätta sin historia och därav få en ärlig chans att söka asyl i Sverige.

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090528/KRISTIANSTAD/800470436

Jag hoppas så många som möjligt kommer dit och engagerar sig för det är bråttom nu! David och Fabier kan åka hem vilken dag som helst pga migrationsverkets byråkrati och trångsynthet.. SLARV helt enkelt!!!

M

Inga kommentarer: