måndag 24 november 2008

Sverigeresa 2008

Äntligen hemma! Sitter här och snorar med en filt runt benen. Jag tål inte att lämna Skåne.. det är nu konstaterat! :)
I min utbildning ingår en resa som är kopplad till olika dövrelaterade platser.
I måndags styrde vi därför kosan till Leksand, Dalarna. Tog farväl av en sovande Maya med gråten i halsen. Lina skjutsade mig till Hässleholm och därifrån gick bussen uppåt.
Ettor och tvåor åkte tillsammans med två lärare.
Vi hade en riktigt fin vecka fullspäckad med studiebesök.

Vi började som sagt i Leksand på Västanviks folkhögskola. En folkhögskola för döva och hörselskadade elever plus blivande tolkar. Jättehärlig miljö och många döva människor. Hela skolan var teckenspråkig. Att sedan snön föll med stora härliga flingor gjorde idyllen fullkomlig. Vi bodde i härliga stugor, fyra och fyra. Bra mat och roligt umgänge på kvällen.

Dag 2 hann vi med föreläsning om dövas historia och ett kanonroligt studiebesök på SVT teckenspråk. Vi fick se hur de spelar in och jobbar med nyhetstecken. Vi fick också vara med under inspelningen av en scen ur sagoträdet! Maya blev lite konfunderad när jag berättade att jag träffat Filidunken! :) "Troll på dig!"
Vi fick även chansen att handla lite roliga teckenspråkiga saker från SDR. Jag köpte en tröja till Maya där det står "teckenspråk är roligt".
På kvällen for vi vidare till Stockholm och Zinkensdamms vandrarhem.
Inte lika härligt boende där. Ganska sunkiga fyrbäddsrum med rangliga våningssängar men va fasen.. vi skulle ju bara sova där.

Dag 3 var vi på Manillaskolan på förmiddagen. Två tolkar visade oss verksamheten ur sin synvinkel. Jätteintressant. Fin skola verkar det vara också. Efter besöket på skolan åkte vi in till stan och besökte dövblindas aktivitetshus där vi fick lunch och sedan en jätterolig "föreläsning" om verksamheten där.
Lite fri tid på stan efteråt och sen for vi tillbaka till Manillaskolan på kvällen för att lyssna på två kvinnor från kvinnojouren för döva. Mycket intressant det också.

Dag 4 promenerade vi till STAB-stockholmstolkarna AB. Två timmars pratstund med två kvinnor som var med och startade Sveriges största privata tolkbolag. Efter det en rask promenad och tunnelbanetur till SDR och en guide till deras intressepolitiska arbete. Också detta intressant och lärorikt.
Direkt efter hann vi med en snabb lunch innan vi for vidare till Åsbackaskolan i Gnesta. En skola för döva och dövblinda barn med begåvningshandikapp. Jättefin skola med underbara resurser.
Fick sen en egenproducerad film om Pettsson och Findus. Fantastiskt! :)

Dag 5 åkte vi till Broder Pehr som är ett gruppboende för dövblinda.

Allt som allt en himla hoper studiebesök som fungerade perfekt, var superintressanta och som gav en tydlig vink om att man valt rätt väg i sina studier! :)

Förutom alla studiebesök hann vi med lite goda måltider i goda vänners lag, lite shopping, en snabbtur i Gamla stan.
Jag hann dessutom träffa Bosse, en mycket kär vän som jag inte träffat på tre och ett halvt år. Vi gav upphov till många nyfikna blickar på vandrarhemmet! :D

Som sagt en härlig resan men OOOOOOOOOOOJ va skönt det var att komma hem till lilla Skåne igen och till min älskade lilla Maya. Tom var faktiskt också saknad så.. borta bra men hemma bäst!
Och det hade kommit lite snö! :) Vinterland i Skåneland!
/Monica

Inga kommentarer: